Wkłady filtracyjne w filtrach kuchennych. Część 1 - Wstęp
Filtry do wody weszły już na stałe do naszej świadomości. Coraz więcej ludzi, w trosce o swoje zdrowie i swoją wygodę, ale też ze względów czysto ekonomicznych decyduje się na używanie jakiegoś sposobu uzdatniania wody, dostarczanej do naszych domów przez zakłady wodociągowe, rezygnując z kupowania wody butelkowanej.
Szczególnie popularne i słusznie są filtry w kuchni, które mają uzdatnić wodę, którą spożywamy, czy to przez bezpośrednie picie, czy przez przygotowanie posiłków, kawy lub herbaty. Od najprostszych dzbanków do filtrów montowanych na blacie lub pod blatem kuchennym, inaczej podzlewozmywakowych, filtry są coraz bardziej popularne i stają się nieodłączną składową wyposażenia naszych kuchni, gdy nie chcemy wydawać pokaźnych sum na systematyczne zakupy wody butelkowanej, nie wspominając o konieczności cotygodniowego noszenia niemałych ciężarów czy zaśmiecania środowiska plastikowymi opakowaniami.
Rynek oferuje szeroką gamę filtrów wody, o różnym przeznaczeniu więc dobór odpowiedniego filtra i zamontowanie go w odpowiednim miejscu jest sprawą kluczową. Inne jest przeznaczenie filtrów siatkowych, filtrów sznurkowych czy piankowych określanych jako filtry wstępne a inne filtrów kuchennych. Te ostatnie służą do ostatecznego uzdatnienia wody przed spożyciem, dlatego to one, a dokładnie ich wkłady, są najważniejsze przy doborze odpowiedniego urządzenia.
Filtry kuchenne montuje się:
- pod blatem kuchennym – filtry podzlewozmywakowe lub podblatowe
- na blacie kuchennym - filtry nablatowe
- na wylewce baterii kuchennej – filtry nakranowe
Bez względu na miejsce montażu wkłady filtrów powinny mieć dane charakterystyczne i parametry takie, żeby zabezpieczały nam zdrową, bezpieczną i smaczną wodę małym kosztem.
Wyjaśnimy na co należy zwrócić uwagę i czym się kierować przy doborze odpowiedniego urządzenia do naszych potrzeb.
Kupując filtr chcemy być pewni, że pozbędziemy się z wody wszystkich szkodliwych domieszek, poprawimy jej smak i pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu, jeśli taki występuje. Powyższe zadania ma spełnić nasz filtr a konkretnie jego wkład. Od jego właściwości i charakterystyki zależy stopień oczyszczenia wody. Dokładność filtracji inaczej mikronaż wkładu oraz żywotność wkładu to dwie podstawowe cechy charakterystyczne, które decyduje o jakości i przydatności filtra.
W następnych wpisach omówimy te dwa najważniejsze parametry charakteryzujące wkłady mechaniczne do filtrów i na co jeszcze należy zwrócić uwagę przy wyborze filtrów do naszej kuchni.
CDN