Blog
Porównanie - Filtry Ceramiczne z węglem aktywnym Olympus Plus vs Odwrócona Osmoza – Kto Wygrywa?
W kuchni czysta woda to podstawa – nie tylko wpływa na smak potraw, ale również na nasze zdrowie. Dwa najpopularniejsze rozwiązania do filtracji wody to mechaniczne filtry z węglem aktywnym, takie jak Olympus Plus oraz systemy odwróconej osmozy (RO). Który system jest lepszy? Przyjrzyjmy się bliżej, jak oba te rozwiązania sprawdzają się w codziennym użytkowaniu.
Mikroplastik i Nanoplastik w Wodzie - Jak plastik trafia do wody pitnej?
Mikroplastik to drobne, często niewidoczne gołym okiem cząsteczki plastiku o średnicy poniżej 5 mm. Nanoplastik to cząsteczki, których średnicę mierzy się w mikronach. Te dwie formy plastiku stają się coraz poważniejszym problemem środowiskowym i zdrowotnym. Badania naukowe dowodzą, że te cząsteczki mogą przenikać do naszej wody pitnej, zarówno w postaci wody kranowej, jak i butelkowanej. Skąd bierze się mikroplastik i nanoplastik w wodzie i jakie są konsekwencje ich spożywania dla naszego zdrowia?
Dla uproszczenia obie formy będziemy nazywać Mikroplastikiem.
Zdrowa Woda - Dlaczego Obecność Minerałów w Wodzie Pitnej powoduje, że jest ona Zdrowsza od Wody po Odwróconej Osmozie?
Woda pitna stanowi nie tylko podstawowe źródło nawodnienia, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych minerałów, które mają kluczowe znaczenie dla zdrowia. Minerały rozpuszczone w wodzie, takie jak wapń, magnez, sód, potas i wodorowęglany, są nie tylko istotne dla wielu funkcji fizjologicznych, ale również wspierają procesy metaboliczne, utrzymują równowagę elektrolitową oraz poprawiają ogólne samopoczucie.
Smaczna woda - Dlaczego Obecność Minerałów w Wodzie Pitnej Poprawia Jej Smak w Porównaniu do Wody po Odwróconej Osmozie?
Woda pitna różni się znacznie w smaku w zależności od jej składu chemicznego, a obecność naturalnych minerałów odgrywa kluczową rolę w odbiorze sensorycznym. Woda po odwróconej osmozie (RO), która jest pozbawiona praktycznie wszystkich minerałów, często jest opisywana jako "pusta" czy "bez smaku", podczas gdy woda mineralna lub kranowa, zawierająca wapń, magnez, sód i inne naturalne związki, ma bardziej pełny i zbalansowany smak. W tym artykule przeanalizujemy, jakie minerały wpływają na smak wody i dlaczego ich obecność sprawia, że woda jest bardziej atrakcyjna sensorycznie niż woda po odwróconej osmozie, popierając to badaniami naukowymi.
Co zrobić, żeby mieć w swojej kuchni bieżącą, krystalicznie czystą, zdrową, smaczną i tanią wodę pitną?
Odpowiedź jest jedna. Należy ją dodatkowo filtrować w miejscu poboru, czyli w kuchni. Jaki typ filtra kuchennego do tego zastosować? Który wybrać z całej gamy dostępnych filtrów? Czym się przy wyborze kierować? Czy filtr mechaniczny z węglem aktywnym czy system odwróconej osmozy? To pytania, na które odpowiemy poniżej.
Dlaczego powinniśmy filtrować wodociągową wodę?
Pomimo zapewnień zakładów uzdatniania wody, Polacy codziennie przekonują się, że woda płynąca z kranów kuchennych jest daleka od doskonałości. Bardzo często można zauważyć, że woda ma nieprzyjemny smak i zapach, często nie jest bezbarwna i jest mętna. Dlaczego tak się dzieje, skoro woda jest uzdatniana w nowoczesnych stacjach uzdatniania a jej jakość jest stale monitorowana?
Dlaczego warto wybierać filtry antybakteryjne do wody?
Czysta i zdrowa woda to podstawa naszego życia codziennego. Dlatego coraz więcej osób decyduje się na instalację filtrów antybakteryjnych do wody, które gwarantują jej wysoką jakość. W poniższym wpisie dowiesz się, dlaczego warto zainwestować w tego rodzaju rozwiązania oraz jakie korzyści płyną z ich stosowania.
Jak działa filtr Olympus Giga?
Filtracja wody stała się w ostatnich latach coraz bardziej popularna, szczególnie w Polsce, gdzie jakość wody z kranu pozostawia często wiele do życzenia. W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na rozwiązania zapewniające dostęp do czystej, zdrowej wody, powstał filtr Olympus Giga przeznaczony dla większych rodzin. To innowacyjne urządzenie wykorzystujące najnowsze osiągnięcia technologiczne, które gwarantują jego wysoką skuteczność oraz długą żywotność - 10.000 litrów lub rok eksploatacji, przez więcej niż 5 osób.