Aktualności

nalewanie szklanki wody

Kiedy stosować filtry wielofunkcyjne?

Woda użytkowa może nie spełniać wymagań jakościowych, np. pod względem smaku. Pochodząca z wodociągów lub studni może zawierać różne pierwiastki oraz minerały, które szkodzą człowiekowi. Wysoka zawartość kamienia nie jest pożądana, gdyż może on osadzać się na sprzętach AGD czy kabinie prysznicowej. Rozwiązaniem jest zastosowanie filtrów wielofunkcyjnych.

Czytaj więcej

filtry do wody pod zlewem

Systemy odwróconej osmozy w domach i ich wpływ na nasze zdrowie.

Pomimo zapewnień zakładów uzdatniania wody, mieszkańcy miast i wsi codziennie przekonują się, że woda płynąca z kranów w ich mieszkaniach jest daleka od doskonałości. Bezpośrednio często można zauważyć, że woda ma nieprzyjemny zapach i smak, nie jest bezbarwna i jest mętna. A analiza wody wykazuje, że zawiera zanieczyszczenia. Konieczne jest więc dodatkowe oczyszczenie.

Czytaj więcej

nalewanie wody do szklanki

Na czym polega proces odmanganiania i odżelaziania wody?

Odmanganianie i odżelazianie wody przeprowadza się z użyciem specjalnych filtrów. Nieprzefiltrowana woda ma charakterystyczny smak i zapach oraz może pozostawiać nieestetyczny żółtobrunatny nalot na armaturze. Mangan w wodzie z ujęć podziemnych występuje w mniejszych stężeniach niż żelazo i zazwyczaj jest to nie więcej niż kilka miligramów na litr wody. Niemniej zawartość obydwu pierwiastków powoduje obniżenie jakości wody – rozpuszczone żelazo i mangan występują pod postacią różnych związków chemicznych, które mogą stanowić zagrożenie dla prawidłowej pracy instalacji poprzez wytrącające się osady.

Czytaj więcej

Wkłady filtracyjne w filtrach kuchennych. Cześć 2 - Dokładność filtracji, czyli mikronaż.

Podstawowym parametrem wkładu jest jego dokładność filtracji, czyli mikronaż wyrażony w mikrometrach „μm” (jeden mikrometr to jedna tysięczna milimetra). W uproszczeniu można powiedzieć, że dokładność filtracji określa średnicę największej cząsteczki, która przechodzi przez dany materiał filtracyjny. Czyli wkład o mikronażu 1 mikrona przepuści cząsteczki mniejsze od 1 mikrona a zatrzyma na swojej powierzchni wszystkie większe. W rzeczywistości, zatrzymywane są też trochę mniejsze cząsteczki, ale dla uproszczenia możemy przyjąć powyższą definicję. Żeby sobie uświadomić jaki wkład jest nam potrzebny powinniśmy wiedzieć jakie wymiary mają cząstki substancji, które chcemy na nim zatrzymać.

Czytaj więcej

Wkłady filtracyjne w filtrach kuchennych. Część 1 - Wstęp

Filtry do wody weszły już na stałe do naszej świadomości. Coraz więcej ludzi, w trosce o swoje zdrowie i swoją wygodę, ale też ze względów czysto ekonomicznych, decyduje się na używanie jakiegoś sposobu uzdatniania wody, dostarczanej do naszych domów przez zakłady wodociągowe, rezygnując z kupowania wody butelkowanej. 

Szczególnie popularne i słusznie są filtry w kuchni, które mają uzdatnić wodę, którą spożywamy, czy to przez bezpośrednie picie, czy przez przygotowanie posiłków, kawy lub herbaty. Od najprostszych dzbanków do filtrów montowanych na blacie lub pod blatem kuchennym, inaczej podzlewozmywakowych, filtry są coraz bardziej popularne i stają się nieodłączną składową wyposażenia naszych kuchni, gdy nie chcemy wydawać pokaźnych sum na systematyczne zakupy wody butelkowanej, nie wspominając o konieczności cotygodniowego noszenia niemałych ciężarów czy zaśmiecania środowiska plastikowymi opakowaniami.

Czytaj więcej

ZATRUCIE ODRY - ZBRODNIA CZY SAMOBÓJSTWO? część1

Czeka nas długi serial kryminalny z wieloma niewiadomymi i wieloma odcinkami.

Na razie mamy ofiary bezpośrednie - śmiertelne - to ryby, bobry, ptaki i pewnością inne żywe organizmy, żyjące w pobliżu zatrutej rzeki.

O ofiarach pośrednich na razie się nie wspomina, bo trudne są do przewidzenia. Mówi się co prawda o rybakach i żeglarzach, rolnikach, ale już o wysokości kar, które Polska może płacić sąsiadowi za spowodowanie katastrofy ekologicznej, już nie.

Czytaj więcej

Jaka powinna być woda, którą spożywamy z sieci?

Interesuję nas woda, którą pobieramy w kuchni i używamy do picia, przyrządzania kawy czy herbaty, gotowania potraw, ale też mycia owoców i warzyw, gdyż przez nią przyjmujemy do swojego organizmu jej pożyteczne. domieszki jak i szkodliwe zanieczyszczenia. Więc należy ją uzdatnić w ten sposób, żeby uzyskać wodę: CZYSTĄ, ZDROWĄ, BEZ ZAPACHU, SMACZNĄ I TANIĄ...

Czytaj więcej

rura

Jaki filtr do wody w domu?

Nie ulega wątpliwości, że jakość wody wodociągowej pozostawia wiele do życzenia. Z tego względu decydujemy się ją poprawić kupując i zakładając w swoim domu czy mieszkaniu filtr wody lub inaczej filtr do wody. Skoro decyzja została podjęta od razu nasuwają się pytania.

Czytaj więcej

rura

Wtórne skażenie wody w sieci wodociągowej. Dlaczego należy zamontować filtr w kuchni.

Pomimo częstych zapewnień zakładów wodociągowych, że woda dostarczana nam siecią jest bezpieczna i spełnia wymagania wody pitnej, określone krajowymi normami i europejskimi dyrektywami, nie zawsze taką jest, albo inaczej, bardzo rzadko taką jest. Ani nie jest bezpieczna ani nie...

Czytaj więcej

śmieci

Co piszą inni:

Spożycie wody butelkowej w Polsce i jej wpływ na środowisko przyrodnicze

Lidia Kłos

Uniwersytet Szczeciński, Polska

Bardzo ciekawy artykuł o tym jak sobie szkodzimy pijąc wodę butelkową.

http://br.wszia.edu.pl/zeszyty/pdfs/br43_14klos.pdf

Czytaj więcej