Wkłady filtracyjne w filtrach kuchennych. Cześć 2 - Dokładność filtracji, czyli mikronaż.

Podstawowym parametrem wkładu jest jego dokładność filtracji, czyli mikronaż wyrażony w mikrometrach „μm” (jeden mikrometr to jedna tysięczna milimetra). W uproszczeniu można powiedzieć, że dokładność filtracji określa średnicę największej cząsteczki, która przechodzi przez dany materiał filtracyjny. Czyli wkład o mikronażu 1 mikrona przepuści cząsteczki mniejsze od 1 mikrona a zatrzyma na swojej powierzchni wszystkie większe. W rzeczywistości, zatrzymywane są też trochę mniejsze cząsteczki, ale dla uproszczenia możemy przyjąć powyższą definicję. Żeby sobie uświadomić jaki wkład jest nam potrzebny powinniśmy wiedzieć jakie wymiary mają cząstki substancji, które chcemy na nim zatrzymać.

I tak w przybliżeniu cząsteczki mają poniższe wymiary

Piasek                                      od 100 do1200 μm

Algi                                           od 1 do 800 μm

Cysty                                        od 5 do 40 μm

Iły                                              od 7 do 30 μm

Bakterie                                    od 0,5 do 50 μm

Rozpuszczone sole mineralne od 0,0005 do 0,005 μm

Jony metali                              od 0,0005 do 0,001 μm

Dla porównania grubość włosa ludzkiego wacha się od 40 do 120 μm

Dane wzięte z: Praca zbiorowa pod redakcją Jacka Nowickiego i Sławomira Biiłozora „Uzdatnianie wody Procesy chemiczne i biologiczne” Wydawnictwo PWN Warszawa, Poznań 2000 r.

Z powyższego wynika, że jeżeli chcemy się pozbyć szkodliwych cząsteczek w tym większości bakterii to dokładność filtracji (mikronaż) powinna być równa lub mniejsza od 0,5 mikrona. Wkłady o większym mikronażu nie uzdatnią naszej wody do jakości bezpiecznej dla naszego zdrowia a wkłady o mikronażu większym niż 5 mikronów mogą co najwyżej być stosowane do filtracji wstępnej i montowane na rurze głównej do naszej posesji czy mieszkania, ale nie jako ostateczna filtracja do baterii kuchennej i ich stosowanie w tym przypadku jest bezużyteczne a nawet szkodliwe, o czym dalej

Należy zwrócić uwagę, że im mniejszy mikronaż wkładu tym jego przepustowość wody jest mniejsza. Wymagane jest większe ciśnienie w sieci a wkłady wymagają częstszego płukania lub nawet wymiany i są droższe, więc nie ma co przesadzać. Idealnym właśnie rozwiązaniem są Ceramiczne wkłady o dokładności 0,5 μm. Wkłady te dodatkowo zawierają w swojej konstrukcji tuleje ze sprasowanego węgla aktywnego najwyższej jakości, który metodą adsorpcji przechwyci związki organiczne, środki dezynfekujące jak chlor, dwutlenek chloru i ich jeszcze niebezpieczniejsze pochodne. Takie wkłady filtracyjne usuną więc z wody wszelkie szkodliwe domieszki i większość bakterii i z pewnością uczynią wodę wodociągową zdrową i smaczną. Dodatkową ich zaletą, np. w stosunku do metody odwróconej osmozy RO jest to, że nie usuną z wody to co w niej najcenniejsze, czyli rozpuszczone sole mineralne, gdyż ich wymiary są dużo mniejsze od dokładności filtracji wkładów. Jak wiadomo minerały są niezbędne do utrzymania poprawnej gospodarki elektrolitowej w naszym organizmie a ich brak w wodzie pitnej na dłuższą metę doprowadza do ich wypłukiwania z naszego organizmu a nawet do jego zakwaszenia za względu na lekko kwaśny jej odczyn.

O odwróconej osmozie RO, jej zaletach i wadach i o tym czy jest sens montowania go w naszej kuchni napiszemy w innym artykule teraz tylko wspomnimy, że oprócz tego, że w jej wyniku otrzymujemy wodę zdemineralizowaną, czyli w zasadzie szkodliwą więc konieczna jest jej wtórna mineralizacja dodatkowo na uzyskanie 1 litra wody do spożycia jednocześnie odprowadzimy do kanalizacji od 7 do 10 litrów wody, za którą zapłacimy. Do tego zajmuje pod zlewozmywakiem dużo miejsca, jej instalacja i serwis wymagają fachowca no i oczywiście koszt zakupu i eksploatacji jest odczuwalny. O ile w przypadku czerpania wody z własnej studni powinno się  rozważać zastosowanie odwróconej osmozy, szczególnie w rejonach nadmorskich, to w przypadku wody wodociągowej montaż jest jak najbardziej złym wyborem.

CDN