Blog
Jakie zalety mają filtry kolumnowe do wody?
Filtry do wody to rozwiązanie, które pozwala zaoszczędzić wiele kłopotów, ale także czasu, szczególnie jeśli trzeba usunąć osadzający się na armaturze kuchennej lub łazienkowej kamień. Filtry kolumnowe można stosować we wszystkich pomieszczeniach, w których używana jest woda. W przypadku, jeśli chcemy mieć miękką wodę w całym domu, należy zamontować na głównej linii wody zmiękczacz. Dzięki nim w instalacji wody nie będzie gromadził uciążliwy osad, .
Jakie filtry sprawdzą się do wody kranowej?
Osoby, które lubią pić wodę kranową, powinny zadbać o jej jakość poprzez zastosowanie odpowiednich filtrów, tak by woda stała się czysta i zdrowa - idealna do celów spożywczych. Wybór filtra nie zawsze jest prosty, ale w przypadku polskich warunków, filtry do wody na kran Olympus MINI lub inne modele z tej firmy wydają się być doskonałym rozwiązaniem. Przeczytaj więcej na ten temat
Kiedy stosować filtry wielofunkcyjne?
Woda użytkowa może nie spełniać wymagań jakościowych, np. pod względem smaku. Pochodząca z wodociągów lub studni może zawierać różne pierwiastki oraz minerały, które szkodzą człowiekowi. Wysoka zawartość kamienia nie jest pożądana, gdyż może on osadzać się na sprzętach AGD czy kabinie prysznicowej. Rozwiązaniem jest zastosowanie filtrów wielofunkcyjnych.
Systemy odwróconej osmozy w domach i ich wpływ na nasze zdrowie.
Pomimo zapewnień zakładów uzdatniania wody, mieszkańcy miast i wsi codziennie przekonują się, że woda płynąca z kranów w ich mieszkaniach jest daleka od doskonałości. Bezpośrednio często można zauważyć, że woda ma nieprzyjemny zapach i smak, nie jest bezbarwna i jest mętna. A analiza wody wykazuje, że zawiera zanieczyszczenia. Konieczne jest więc dodatkowe oczyszczenie.
Wkłady filtracyjne w filtrach kuchennych. Cześć 2 - Dokładność filtracji, czyli mikronaż.
Podstawowym parametrem wkładu jest jego dokładność filtracji, czyli mikronaż wyrażony w mikrometrach „μm” (jeden mikrometr to jedna tysięczna milimetra). W uproszczeniu można powiedzieć, że dokładność filtracji określa średnicę największej cząsteczki, która przechodzi przez dany materiał filtracyjny. Czyli wkład o mikronażu 1 mikrona przepuści cząsteczki mniejsze od 1 mikrona a zatrzyma na swojej powierzchni wszystkie większe. W rzeczywistości, zatrzymywane są też trochę mniejsze cząsteczki, ale dla uproszczenia możemy przyjąć powyższą definicję. Żeby sobie uświadomić jaki wkład jest nam potrzebny powinniśmy wiedzieć jakie wymiary mają cząstki substancji, które chcemy na nim zatrzymać.
Wkłady filtracyjne w filtrach kuchennych. Część 1 - Wstęp
Filtry do wody weszły już na stałe do naszej świadomości. Coraz więcej ludzi, w trosce o swoje zdrowie i swoją wygodę, ale też ze względów czysto ekonomicznych, decyduje się na używanie jakiegoś sposobu uzdatniania wody, dostarczanej do naszych domów przez zakłady wodociągowe, rezygnując z kupowania wody butelkowanej.
Szczególnie popularne i słusznie są filtry w kuchni, które mają uzdatnić wodę, którą spożywamy, czy to przez bezpośrednie picie, czy przez przygotowanie posiłków, kawy lub herbaty. Od najprostszych dzbanków do filtrów montowanych na blacie lub pod blatem kuchennym, inaczej podzlewozmywakowych, filtry są coraz bardziej popularne i stają się nieodłączną składową wyposażenia naszych kuchni, gdy nie chcemy wydawać pokaźnych sum na systematyczne zakupy wody butelkowanej, nie wspominając o konieczności cotygodniowego noszenia niemałych ciężarów czy zaśmiecania środowiska plastikowymi opakowaniami.
ZATRUCIE ODRY - ZBRODNIA CZY SAMOBÓJSTWO? część1
Czeka nas długi serial kryminalny z wieloma niewiadomymi i wieloma odcinkami.
Na razie mamy ofiary bezpośrednie - śmiertelne - to ryby, bobry, ptaki i pewnością inne żywe organizmy, żyjące w pobliżu zatrutej rzeki.
O ofiarach pośrednich na razie się nie wspomina, bo trudne są do przewidzenia. Mówi się co prawda o rybakach i żeglarzach, rolnikach, ale już o wysokości kar, które Polska może płacić sąsiadowi za spowodowanie katastrofy ekologicznej, już nie.
Jaka powinna być woda, którą spożywamy z sieci?
Interesuję nas woda, którą pobieramy w kuchni i używamy do picia, przyrządzania kawy czy herbaty, gotowania potraw, ale też mycia owoców i warzyw, gdyż przez nią przyjmujemy do swojego organizmu jej pożyteczne. domieszki jak i szkodliwe zanieczyszczenia. Więc należy ją uzdatnić w ten sposób, żeby uzyskać wodę: CZYSTĄ, ZDROWĄ, BEZ ZAPACHU, SMACZNĄ I TANIĄ...